
Strângerea lead-urilor e mai ușoară când ai o pagină optimizată pentru asta. Generarea de lead-uri este 50% artă și 50% știință. Totul este tehnic dar în același timp creativ.
Fun fact: oricât de bine pus la punct este website-ul tău, studiile arată că un landing page dedicat pentru strângerea de leads îți crește rata de lead generation considerabil. Urmează câteva reguli simple și vei aduna considerabil mai mulți prospecți decât dacă te bazezi pe homepage-ul site-ului tău (o mare greșeală, de altfel).
Dar înainte de a intra în detalii, hai să încep cu bazele. Astfel, vei putea înțelege mai bine ce sunt și ce fac landing page-urile de lead generation.
Ce sunt landing page-urile de lead generation?
După cum insinuează și numele, landing page-urile sunt pagini pe care utilizatorii aterizează în urma unui click pe o reclamă sau pe link-ul dintr-o postare. Diferența dintre aceasta și o pagină obișnuită a website-ului tău este că landing page-ul este axat pe strângerea lead-urilor. În loc să stea să scrolleze ad nauseam până la găsirea unui CTA, utilizatorul va avea la îndemână un scurt formular și un CTA care să-l încurajeze să-și lase datele de contact.
O pagină de lead generation reprezintă prima parte a unui marketing funnel. A nu se confunda cu o pagină de produs sau o pagină de checkout, care reprezintă pașii ulteriori ai unui tunel de marketing. LP-urile de lead gen atrag utilizatorii de obicei prin oferirea a ceva în schimbul datelor acestora. Multe business-uri aleg să ofere un trial gratuit, un eBook sau înscrierea la un webinar în funcție de context.
Ideea e simplă: quid pro quo. Deși datele pe care vrei să le colectezi variază în funcție de industrie, acesta este primul pas pentru a stabili dacă acel lead se califică să fie un potențial client valoros și ce fel de servicii îi poți oferi.
Image by natanaelginting on Freepik
De ce ai nevoie de un lead gen LP?
Întotdeauna vei dori să comunici eficient cu prospecții, iar un lead gen LP este primul pas spre a stabili ce fel de business ești și cum poți ajuta potențialii clienți. Prin astfel de pagini, le poți arăta că produsul tău răspunde nevoilor acestora.
Nu doar atât, dar o astfel de pagină este capabilă să filtreze lead-urile ce merită urmărite față de acelea care sunt doar vag interesate. E un beneficiu mutual atât pentru business-ul tău cât și pentru clienți. Vei economisi pe partea de marketing pe termen lung cu o astfel de tactică.
Best practices în utilizarea landing page-urilor de lead generation
Am acoperit de ce ai nevoie de un astfel de LP. Acum hai să ne focusăm pe felul cum poți optimiza un asemenea LP pentru a obține rezultate bune.
Oferă valoare
Știi acele restaurante care îți oferă apă sau pâine gratuit când comanzi ceva? O fac datorită principiului de reciprocitate dovedit știintific. Oferi ceva valoros unui om și crești șansele ca acesta să fie generos cu tine la rândul său. Un ebook gratuit, un trial gratuit, un webinar gratuit, etc. Toate aceste lucruri contribuie enorm la decizia de cumpărare odată ce ne apropiem de finalul unui funnel de marketing.
Folosește copy persuasiv
Textul vinde. Documentează-te despre tacticile de copywriting care stârnesc curiozitate și atrag publicul țintă. Folosește headlines atrăgătoare, texte scurte și la obiect, precum și CTA-uri convingătoare. Elementele de copy sunt cele ce conving la finalul zilei. Cu toate astea, mai trebuie să ții cont de câteva detalii.
Image by Freepik
Design simplu și atrăgător
Felul cum arată pagina ta pe ecranul utilizatorului va fi un factor decisiv în procesul de lead generation. Degeaba arată pagina bine pe PC dacă pe mobil scalează prost, având în vedere că în ziua de azi majoritatea ne petrecem cel mai mult timp pe mobil.
Dacă nu ai ochi de designer, atunci alege un landing page builder care să-ți ofere template-uri ușor de personalizat. Cu toate acestea, recomandăm să te bazezi pe cineva ce știe design și, de asemenea, să respecți principiile psihologice din partea design-ului. Spre exemplu, ține informațiile esențiale above the fold și nu pune mai mult de un CTA per secțiune.
Cere utilizatorilor doar strictul necesar
Ține minte: scopul unui lead gen LP este să adune lead-uri, nu să vândă produsul final. Este o diferență masivă între top of funnel și bottom of funnel.
Cere-le utilizatorilor doar datele care sunt strict necesare pentru a vedea dacă se califică pentru a fi lead-uri bune sau nu. Mai departe rezolvi totul în stadiul middle of funnel, după ce filtrezi „zgomotul”.
Axează-te pe un singur obiectiv pe pagină
S-ar putea să te fi gândit la mai multe oferte pe care să le testezi. Poate ești tentat să testezi mai multe dintre acestea pe aceeași pagină. Nu, nu-i o idee bună. Gândește-te bine care este scopul paginii tale și modelează oferta în așa fel încât să oferi valoare lead-urilor tale.
Creează mesaje consistente
Lead-ul a aterizat pe LP-ul tău dintr-o anumită sursă. Poate a fost vorba de o reclamă sau poate a fost un link în cadrul unei postări de blog. Asigură-te că mesajul e coerent de-a lungul întregii călătorii a utilizatorului pentru a crea o experiență congruentă. Nu uita: călătoria utilizatorului începe încă dinainte de LP și nu se încheie nici măcar după prima vânzare. Mereu se poate reîntoarce dacă mesajele tale sunt consistente.
Exemple de landing page de lead generation
Dacă vrei să vezi cum adună alte brand-uri lead-uri de calitate, ți-am pregătit câteva exemple ca să ai inspirație.
FireEye
LP-ul acesta începe cu un headline puternic care îți spune pe scurt despre ce este whitepaper-ul respectiv. Urmează coperta și text explicativ, iar imediat în partea dreaptă formularul unde utilizatorul îți poate lăsa datele pentru a descărca whitepaper-ul. Simplu, intuitiv, eficient.
Trulia
Headline-ul nu irosește timp. Îți spune exact ce vrei să afli – “Cât valorează casa ta?” Astfel, publicul țintă este ochit din prima: oamenii care vor să-și vândă locuința. Urmează câmpurile de date, unde website-ul cere doar datele esențiale ale utilizatorului și un CTA convingător.
Trello
LP-ul celor de la Trello este simplu dar cere multe date. În schimb, funcționează în contextul acesta deoarece toate elementele funcționează coeziv spre CTA-ul de la final, iar pagina este una ce oferă un trial gratuit. De asemenea, le spune clar utilizatorilor că nu au nimic de pierdut dacă își fac cont deoarece nu le cere datele cardului pentru trial.
Concluzii
Dacă vrei să aduni lead-uri eficient, urmează pașii de mai sus și vei putea începe cât de curând să intri în etapa de middle și bottom of funnel. Iar dacă ai nevoie de experți care să te ajute, contactează-ne la contact@digitaldatacapital.com.