a woman holding a megaphone, speaking from a mobile phone screen

Ghidul complet al modului de calcul al rentabilității cheltuielilor publicitare 👇

Succesul în marketing este măsurat în câștigurile primite în urma investiției într-o campanie publicitară. Deși sunt și alți metrici prin care putem măsura succesul unei campanii, la finalul zilei un business trebuie să genereze venit pentru a supraviețui. Așadar, astăzi ne vom concentra pe ce înseamnă ROAS, de ce este important în digital marketing, și de ce lucruri trebuie să ții cont când îl calculezi.

Ce înseamnă ROAS?

ROAS este un acronim pentru Return on Ad Spend. În traducere liberă, acest metric măsoară veniturile generate pentru fiecare ban cheltuit pe campaniile publicitare. ROAS este unul din KPI-urile esențiale de marketing de care trebuie să ții cont pentru a putea îmbunătăți performanța campaniilor tale.

 

Pentru a măsura cât mai eficient ROAS-ul, ai nevoie de tool-uri integrate. Monitorizează-ți constant campaniile folosind tool-urile native ale platformelor de paid media sau dashboard-uri integrate pentru a stabili dacă investiția este bună sau rea.

 

De ce este important ROAS în digital marketing?

ROAS este crucial în marketing-ul digital deoarece oferă o viziune clară a nivelului de rentabilitate al campaniilor publicitare. Fără acest metric ar fi dificil să determini dacă o campanie de marketing aduce beneficii sau pierderi. Prin analizarea ROAS, companiile pot lua decizii informate despre alocarea bugetului de marketing, optimizarea campaniilor și strategiile viitoare.

 

ROAS ajută, astfel, la identificarea campaniilor de succes și eliminarea celor neperformante. Pe scurt, ROAS oferă informațiile necesare pentru a maximiza rentabilitatea investițiilor în marketing.

 

ROAS vs. ROI: Care este diferența?

Deși la prima vedere pot părea asemănătoare, există o diferență esențială între acestea. De exemplu, ROAS măsoară veniturile generate din cheltuielile de publicitate, iar ROI ia în considerare toate costurile implicate în generarea acestor venituri.

 

ROI este un indicator mai complex, ce se folosește la nivel de producție, distribuție și alte cheltuieli operaționale, pe când ROAS este o metrică folosită în mod specific pentru investițiile în marketing. Așadar, ROI oferă o imagine de ansamblu a câștigului generat în urma investițiilor, pe când ROAS îți arată dacă o campanie de publicitate a fost sau nu de succes.

 

Cum se calculează ROAS?

Calcularea ROAS presupune un proces simplu dar esențial pentru evaluarea performanței campaniilor publicitare.

 

Formula de calcul ROAS

Pentru a calcula ROAS, este necesar să împărțim veniturile generate din publicitate la cheltuielile de publicitate.

 

ROAS = venituri generate din marketing / cheltuieli de publicitate

 

Așadar, dacă o campanie generează venituri de 10.000 de lei, iar costurile publicitare sunt de 2.000 de lei, ROAS-ul este:

 

ROAS = 10.000/2.000 = 5

 

Exemple practice de calcul ROAS

O companie cheltuiește 5.000 de lei pe o campanie Google Ads și generează venituri de 20.000 de lei. ROAS-ul este: 

 

ROAS = 20.000/5.000 = 4

 

Același calcul trebuie replicat pentru fiecare canal în parte pentru a determina ROAS-ul fiecăruia. Ia aminte că trebuie să testezi pentru a vedea ce canale îți generează cel mai mult venit în contextul nișei tale. Îți va fi mai ușor să gestionezi campaniile pe parcurs apelând la această metodă de calcul pentru canale individuale.

 
woman hands holding a phone and paper with charts in background

Image by Racool_studio on Freepik

 

Factori care influențează ROAS

Trebuie să ții cont de anumiți factori ce pot impacta ROAS-ul tău. Deși mulți consideră marketing-ul ca fiind un domeniu creativ, acesta este, dimpotrivă, unul chiar foarte tehnic, unde trebuie să fii mereu atent la noi trend-uri, statistici și la opinia publică asupra unui anumit subiect.

 

Pe lângă toate acestea, trebuie să ai în vedere publicul tău țintă specific, diferitele personas ale publicului țintă, precum și locurile unde aceștia se adună cel mai mult. 

 

Alegerea canalului de publicitate

Diferitele platforme și canale de comunicare au costuri variabile, iar publicul tău țintă este deseori mai prezent pe o platformă decât pe altele. Spre exemplu, mai greu targetezi useri din generația Baby Boomers și Gen X pe platforme ca TikTok sau Instagram, pe când Gen Z și Millennials își petrec acolo majoritatea timpului online.

 

Analiza și testarea diferitelor canale ajută la identificarea celor mai eficiente media pentru publicul ales și pentru obiectivele campaniei. Totodată, nu strică să faci split-testing pe diferite creatives pentru a vedea ce metodă convertește cel mai bine în cadrul strategiei tale.

 

Calitatea creativelor publicitare

Deseori, o reclamă dă greș din cauza creativelor slabe, nu din cauza targetării sau a altor factori tehnici. Asigură-te că mesajul transmis se pliază pe nevoile și dorințele publicului tău țintă. Greșelile gramaticale sunt no-go! Și, deși este ideal să îmbini creativitatea cu claritatea în scris, dacă nu poți fi destul de creativ, e mai bine să fii scurt și la obiect. Claritatea mesajului tău este cel mai important factor. 

 

De asemenea, aceeași regulă se aplică și la design. Cum zic clasicii industriei, Keep It Simple, Stupid. Un afiș încărcat, cu design outdated și elemente grafice țipătoare nu își va atinge obiectivul, de a capta atenția utilizatorilor. În schimb, un vizual simplu care atrage atenția asupra unui element central are șanse mai mari de a converti. Nu uita că atât copy-ul cât și grafica trebuie să meargă mână în mână. Nu poți avea un vizual de succes fără ca ambele elemente să performeze.

 

Targetarea și segmentarea audienței

Deși publicul tău țintă are anumite atribute comune, este important să îți separi audiența în diferite personas (sau avatare) pentru a crea reclame cât mai granulare. 

 

Prin utilizarea datelor demografice, comportamentale și geografice, poți direcționa anunțurile către publicul cel mai probabil să fie interesat de produsele sau serviciile oferite. Astfel, reduci costurile de publicitate, precum și riscul de a risipi bugetul pe un public mai puțin interesat de un anumit produs sau serviciu pe care îl oferi.

 

Totodată, este bine să segmentezi inclusiv publicul ce a cumpărat deja de la tine sau care ți-a vizualizat produsele fără a cumpăra pentru a putea targeta mai eficient pe viitor. Prin tactici de retargeting, poți scoate vânzări recurente sau poți convinge un prospect inițial ezitant să cumpere de la tine.

 
ROAS marketing channels concept image

Image by Freepik

 

Strategii de îmbunătățire a ROAS-ului

Pentru a îmbunătăți ROAS-ul există câteva soluții universal valabile ce pot fi aplicate diferitelor tipuri de campanii publicitare:

 

Optimizarea cuvintelor-cheie

Monitorizează constant performanța pe diferite keyword-uri. Elimină cuvintele-cheie neperformante și targetează mai mult pe cele care dau dovadă de eficiență. Deși noi acum ne referim la paid media, această practică este una înțeleaptă și pentru SEO, pentru trafic organic.

 

Split testing

Testează diferite versiuni ale unei reclame sau landing page pentru a vedea care performează mai bine. Cunoscut și ca A/B testing, această metodă te lasă să optimizezi campaniile tale pentru a scoate un ROAS cât mai bun.

 

Retargeting

Direcționarea reclamelor către utilizatorii care au interacționat anterior cu site-ul sau produsele poate crește șansele de conversie. Află mai multe despre retargeting și cum să implementezi cel mai bine această tactică în articolul nostru despre tehnici de optimizare pentru un marketing funnel performant.

 

Personalizează reclamele

Așa cum am sugerat mai devreme, este înțelept să îți segmentezi audiența și să targetezi reclame specifice pentru fiecare dintre aceste segmente. Cu astea fiind spuse, asigură-te că personalizezi fiecare reclamă în funcție de avatarul creat pentru acel segment. 

 

Analizează concurența

Monitorizarea concurenței îți poate aduce insights valoroase despre piață și nișa ta. Cu tool-uri precum Meta Ad Library, poți vizualiza date valoroase despre campaniile competitorilor, dându-ți astfel o idee despre ce tactici funcționează sau nu. 

 

Concluzii

ROAS este un indicator esențial în digital marketing. Prin ROAS, vei avea o imagine clară asupra eficienței cheltuielilor de publicitate. Calcularea și analiza ROAS te ajută să-ți optimizezi campaniile și să-ți gestionezi bugetele. 

 

Prin înțelegerea factorilor care influențează ROAS și implementarea unor strategii eficiente, poți maximiza succesul campaniilor publicitare și obține rezultate financiare mai bune. Având în vedere că lumea marketing-ului digital se află în continuă schimbare, și companiile, la rândul lor, trebuie să fie pregătite să se adapteze nevoilor și cerințelor pieței.