robot and human hand at the same laptop keyboard
Marketing-ul modern se bazează pe o înțelegere profundă a dorințelor publicului țintă, precum și a triggerelor psihologice eficiente pentru a-i convinge să cumpere ce vinzi. Abilitatea de a lua decizii în timp real, bazate pe date, a adus soluțiile de marketing AI în prim-plan pentru părțile interesate.
 

Cu toate acestea, dezvoltarea instrumentelor AI este încă în faza incipientă și există anumite riscuri și provocări de care marketerii trebuie să țină cont înainte de a lăsa procesele să fie automatizate complet. Iată câteva din acele provocări:

Timpul de instruire și calitatea datelor

Deși, în teorie, instrumentele de marketing AI pot înlocui un începător, și acestea au nevoie de timp de instruire, la fel ca oamenii. Trebuie să optimizezi flow-ul lor de învățare pentru a înțelege pe deplin obiectivele agenției tale, dar și ale clienților tăi. Dacă sari peste procesul esențial de instruire, atunci AI-ul respectiv nu-ți va fi de prea mare folos, deoarece îți va oferi date inexacte și decizii care nu reflectă realitatea.

 

Verificarea și curățarea datelor

Dacă ai lucrat cu campanii paid în social media, atunci ai o oarecare idee despre cum funcționează partea de learning a algoritmului Meta, de exemplu. Exact același principiu se aplică oricărui AI. Trebuie să verifici constant datele care intră și să cureți tot ce poate provoca erori sau o învățare eronată.

 

Feedback continuu

AI necesită feedback continuu pentru a rafina și îmbunătăți acuratețea predicțiilor. Acest proces implică monitorizare atentă și ajustări frecvente. Setează parametri, spune-i programului ce date sunt bune și ce date sunt eronate, dă feedback mereu pentru toate informațiile generate, exact cum ai face și cu ChatGPT. 

 

Practici optime de implementare

Integrarea AI în strategiile de marketing necesită o abordare bine gândită, cu un plan clar de implementare. Este important să stabilești obiective realiste și să testezi eficacitatea AI în diferite aspecte ale campaniilor de marketing, ajustând treptat utilizarea acestor tehnologii.

 
human hand reaching for digital information cluster

Image by Freepik

 

Setarea așteptărilor realiste

Stabilește obiective realiste pentru ce poate și nu poate face AI-ul pentru campaniile tale de marketing. Dacă știi dinainte că un tool poate face un singur tip de task, nu te aștepta să facă și alte lucruri pentru care n-a fost proiectat. Spre exemplu, un tool AI pentru grafică e foarte puțin probabil să-ți genereze copy decent de pus pe o poză.

 

Testarea și pilotarea

Înainte de a-l implementa la scară largă, este necesar să testezi tool-ul tău de AI marketing pentru a te asigura că se comportă conform așteptărilor tale. Spre exemplu, noi am creat recent un funnel cu un custom tool și a trebuit să ne asigurăm că utilizatorii pot completa doar datele relevante pentru a se califica pentru un audit. De asemenea, a trebuit să ne asigurăm că tool-ul respectiv exportă automat datele corecte într-un sheet pentru a nu pierde niciun lead relevant. Testează și testează până ești 100% sigur că totul merge cum trebuie, abia apoi lansează campania.

 

Integrarea graduală

Știm că uneori poți să fii prea entuziasmat de un tool sau un gadget nou. Și noi am fost acolo. Însă, nu trebuie să te grăbești când vine vorba de astfel de lucruri. Integrează tool-urile de AI marketing treptat, în așa fel încât fiecare membru al echipei tale să se obișnuiască cu el. De asemenea, nu uita de condițiile menționate anterior – testarea, feedback-ul, etc., pentru a te asigura că tool-ul va funcționa ca un bun asistent în loc de a-ți cauza inconveniente neprevăzute.

 

Adaptarea la schimbări

Marketingul este un domeniu în continuă schimbare. AI-ul trebuie să fie adaptabil și capabil pentru a învăța noi date și trend-uri. Doar așa poate rămâne relevant și eficient. Aceasta presupune o actualizare și recalibrare regulată a algoritmilor.

 

Urmărirea trend-urilor

La fel ca în lumea marketing-ului în general, trebuie să te ții la curent cu tot ce se întâmplă în lumea AI-ului. Atât tu cât și tool-urile tale trebuie să vă actualizați cunoștințele legate de domeniul de activare. Asigură-te că ți-ai făcut un sistem sau un flow personalizat pentru a rămâne mereu on top of your game.

 

Flexibilitatea tool-ului de AI marketing

Nu toate tool-urile sunt egale. Asigură-te că alegi tool-uri de AI marketing pe care le poți recalibra și optimiza ușor pentru noi seturi de date. Este important să te uiți la toate opțiunile valabile pe piață. Doar pentru că un tool a fost ales de diverse entități ca fiind cel mai bun, s-ar putea ca acest lucru să nu se aplice neapărat pentru nevoile tale specifice.

 

Educarea echipei

Asigură-te că echipa ta este la curent cu cele mai noi dezvoltări în AI pentru a putea utiliza aceste tehnologii eficient. 

 
person using a phone with microsoft copilot

Photo by Md Mamun Miah on Unsplash

 

Erori sau inexactități

Ține cont de faptul că AI-ul poate să greșească. La fel cum pe Google poți găsi rezultate eronate, așa și ChatGPT și celelalte tool-uri AI de marketing pot să îți dea rezultate inexacte. Citește mereu cu grijă textul generat de AI și, eventual, întreabă AI-ul sursele de unde are acea informație, în special dacă e vorba de un articol informativ.

 

Dependența excesivă de AI

Ai grijă să nu faci din conveniență o dependență. Orice marketer contemporan folosește tehnologie pentru a-și face treaba, fie că vrea sau nu. Însă, AI marketing, la fel ca orice altă tehnologie sau gadget, poate provoca ușor dependență, ceea ce-ți poate înăbuși creativitatea. Așadar, folosește-l cu grijă.

 

Găsește echilibru între AI și creativitatea umană

Poate că sună repetitiv, dar sunt foarte slabe șansele ca AI-ul să înlocuiască vreodată creativitatea umană. Acesta este pur complementar și atât. Folosește-te de AI pentru a genera text rapid, după care editează și adaugă în funcție de nevoile tale.

 

Conștientizarea limitărilor AI

Antrenează-ți creierul în așa fel încât să observi limitările AI când îl folosești. Nu rămâne blocat pe AI, ci lucrează cu limitările sale pentru a nu-ți ruina creativitatea.

 

Concluzie

Integrarea AI în marketing oferă oportunități enorme pentru inovație dar și provocări unice. O combinație de tehnologie AI cu creativitate umană este esențială pentru a maximiza beneficiile și a reduce riscurile. 

 

Prin adaptarea continuă și monitorizarea atentă, marketerii pot folosi AI-ul pentru a crea strategii de marketing și atinge obiectivele mai ușor. Iar dacă tu ai nevoie de o echipă de marketing care să te ajute cu strategia ta și tehnologii AI, dă-ne un semn la contact@digitaldatacapital.com.